Atrakcje festiwalowe:
Namiot festiwalowy • Stoiska browarów domowych • Degustacje piw domowych • Stoisko Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu i Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie • Akcja edukacyjna • Wystawa etykiet zgłoszonych do Konkursu Etykiet Piw Domowych Birofilia 2014 • Stoisko Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych • Stoisko Browamatora • Koncert.
Strefa kolekcjonerska • Spotkania i wymiana kolekcjonerska • Konkursy piwowarskie i zabawy na scenie giełdowej.Aleja Piw Świata • Stoiska z szeroką ofertą piw browarów przemysłowych z całego świata obejmującą ponad 600 marek w kilkunastu stylach piwnych. Degustacja w Alei odbywa się przy użyciu 120 ml i 150 ml kufelków.Stoisko 18+ • Akcja edukacyjna na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu.
Teren Festiwalu • Sklepik festiwalowy ze sprzedażą piw butelkowych dostępnych w Alei Piw Świata • Sklepik z gadżetami festiwalowymi, materiałami reklamowymi, pamiątkami, gadżetami piwnymi i wydawnictwami o tematyce piwnej • Stoiska gastronomiczne • Pokaz palenia słodu do żywieckiego Porteru • Punkt informacyjny.
Namiot Piwowarski – Scena Główna
namiot otwarty w godzinach: piątek 16:00 – 24:00, sobota: 9:00 – 24:00
PIĄTEK, 20.06.2014
16:00 – 16:20
Powitanie i oficjalne rozpoczęcie Festiwalu Birofilia 2014
16:30 – 16:50
Informacje organizacyjne
Informacje ogólne i praktyczne na temat Festiwalu Birofilia 2014. Prezentacja konkursów, atrakcji dodatkowych, programu Festiwalu, programu wydarzeń na scenie głównej, gości specjalnych i jurorów, programu 18+
17:00 – 17:50
Konkurs Piw Domowych Birofilia 2014
Prowadzący: Krzysztof Lechowski, prezes PSPD i szef jury KPD 2014
Szef Jury XII edycji KPD przybliży fakty dotyczące największego konkursu piw domowych w Polsce. Charakterystyka kategorii konkursowych, statystyki, sędziowie, sposób wyboru najlepszych piw w każdej z kategorii oraz Grand Championa Birofilia 2014.
18:00 – 18:50
Sensoryka piwa – wykład
Prowadzący: Michał Kopik, sędzia PSPD i autor blogu piwnygaraz.pl
Michał Kopik szkoli na co dzień miłośników piwa w zakresie sensorycznej oceny piwa. Uczestnikom Festiwalu Birofilia wyjaśni trudne terminy związane z sensoryką oraz pokaże, jak własnoręcznie wykonać niektóre wzorce pomagające ocenić jakość własnoręcznie warzonego piwa.
19:00 – 20:50
Spotkanie z gośćmi i jurorami Festiwalu Birofilia
Prowadzący: redaktorzy „Piwowara”
Na scenie przepytujemy m.in. Stana Hyeronymusa (USA) oraz Simona Martina (UK), jurorów
KPD i KPR Birofilia 2014.
21:00- 24:00
Muzyka
SOBOTA, 21.06.2014
9:00 – 9:20
Powitanie i informacje organizacyjne
Informacje ogólne i praktyczne na temat Festiwalu Birofilia 2014. Prezentacja konkursów, atrakcji dodatkowych, programu Festiwalu, programu wydarzeń na scenie głównej, gości specjalnych i jurorów, programu 18+
9:30 – 10:50
Pokaz warzenia piwa – wejście nr 1
Prowadzący: Beata i Jacek Michna
W tym roku warzymy Cascadian Dark Ale - piwo konkursowe KPD 2014 i styl szybko zyskujący na popularności w browarach domowych i komercyjnych. Słód jęczmienny, różne odmiany chmielu z USA, Australii i Nowej Zelandiii, specjalne techniki zacierania -– to wszystko pokażemy uczestnikom Festiwalu. Przewidywany aktywny udział publiczności.
W wejściu numer 1 opowiemy o warzonym piwie i specyficznych surowcach oraz rozpoczynamy proces
zacierania.
11:00 -11:50
Spotkanie z gośćmi i jurorami Festiwalu Birofilia
Prowadzący: redaktorzy „Piwowara”
12:00 – 12:20
Pokaz warzenia piwa - wejście nr 2
Prowadzący: Beata i Jacek Michna
W wejściu numer 2 m.in.: filtracja brzeczki, omówienie techniki.
12:30 – 13:20
„Jak zacząć degustować piwo? 7 prostych kroków” – wykład
prowadzący: Tomasz Kopyra, autor blogu www.blog.kopyra.com, sędzia PSPD i BJCP
Tomasz Kopyra, sędzia oceniający piwa w najważniejszych konkursach piwa na świecie, zawodowo zajmujący się degustowaniem piwa, przybliży 7 prostych kroków, po których piwo odkryje przed Wami to co ma najlepszego.
13:30 – 14:20
„100 browarów w Polsce i ciągle przybywa” – wykład
Prowadzący: Michał “Docent” Maranda, autor blogu www.polskieminibrowary.pl
Jeszcze nigdy w Polsce browarów nie przybywało tak szybko jak w ostatnim roku. Michał “Docent” Maranda na bieżąco obserwuje zachodzące zmiany i podzieli się z gośćmi Festiwalu swoją wiedzą o nowych trendach, możliwości zwiedzania browarów w Polsce oraz spróbuje odpowiedzieć na pytanie, ile jeszcze browarów może zostać otwartych w Polsce w najbliższych 5 latach.
14:30 – 15:20
Pokaz warzenia piwa - wejście nr 3Prowadzący: Beata i Jacek Michna
W wejściu numer 3 m.in.: gotowanie, chmielenie i chłodzenie brzeczki piwnej , omówienie techniki.
15:30 – 17:50
„Piwne gotowanie na żywo” – wykład
Prowadzące: Alicja Czerwonka i Magdalena Regulska, autorki bloga www.piwnegotowanie.pl
O sobie mówią: Mamy jeden nóż. Dwa garnki i jedną patelnię. Dwa palniki elektryczne i kuchnię o powierzchni 4m2. Śmiejemy się, że gdybyśmy wydały książkę powinna ona nosić tytuł “Survival w kuchni”. W ten sposób okazujemy, że każdy potrafi gotować wystarczą chęci i otwarty umysł.
Piwnegotowanie.pl to projekt, który powstał z miłości do dobrego piwa i dobrego jedzenia. Połączenie oczywiste, a jednak zaskakujące i pozwalające odkryć jeszcze więcej smaków i aromatów.
Podczas Festiwalu Birofilia Ala i Magda opowiedzą o tajnikach łączenia piwa z jedzeniem, ale przede wszystkim przygotują 3 potrawy, m.in.: portugalski przysmak salada de bacalhau com grao, czyli solony, suszony dorsz z sosem vinegrette przygotowanym z użyciem piwa Brackie Imperialne IPA Grand Championa Birofilia 2013.
18:00 – 18:50
Muzyka na żywo przed Wielkim Finałem
19:00 – 20:30
Ogłoszenie wyników konkursów, wręczenie nagród20:00
Ogłoszenie Grand Championa Birofilia 2014
20:30 – 24:00
Muzyka i świętowanie sukcesów
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie Festiwalu.