Szałpiw – Bamber
Data przydatności: 18.11.2014.
Cena: 7 zł
Pojemność: 0,5 l.
Producent: Browar kontraktowy Szałpiw w browarze Wąsosz.
Nazwa: Bamber.
Styl: German Hefeweizen.
Alkohol: 4,7 % obj.
Ekstrakt: 12 % wag.
Skład: woda, słód pilzneński, pszeniczny, monachijski, chmiel Marynka.
Filtracja: nie.
Pasteryzacja: tak.
Refermentacja: nie.
IBU: b.d.
Barwa: złocista, wyraźnie zmętniona. Piana biała, drobno pęcherzykowa, średniej wielkości, ładnie oblepiająca szkło. [5/5]
Aromat: początkowo (o dziwo) kanaliza. Dopiero po dolaniu pojawiają się nuty bananowo- gruszkowe, może nieco goździka, ale jakby przygaszone. Przykrywają one nieco aromaty kanalizacyjne, jednak nadal są one niestety obecne. [3,5/5]
Smak: słodowy, dosyć pełny i lekko kwaskowy. Następnie owocowa i bardziej słodka końcówka, ale nie tak intensywna, jak w najlepszych niemieckich wzorcach. [4/5]
Cena / jakość: [3,5/5]
Piwa z „Szału” zachowywały dotychczas (zwykle) wysoki poziom, stąd też z nadzieją sięgnąłem po kolejną nowość. Mimo sygnałów od znajomych, że Bamber ma wady, postanowiłem przekonać się o tym sam. Niestety piwo faktycznie nie jest najlepsze, zwłaszcza w aromacie, bowiem nuty merkaptanowe odbierają początkowo chęć jego spróbowania. Po chwili jest już lepiej i pojawia się oczekiwany „banan”. W smaku tragedii nie ma, zwłaszcza gdy „odłączymy” powonienie, jednak chyba nie o to chodzi żeby te dwa zmysły pracowały oddzielnie bo odbiera to nieco przyjemność konsumpcji. Do klasyków niemieckich zatem sporo brakuje, a i w Polsce próbowałem już ciekawsze pozycje warzone w tym stylu.
Ocena końcowa: 3,5/5
T.Sz.