Naparbier – Avant-Garde Series Dubbel (Edición 2013)
Cena: 16 zł.
Pojemność: 0,33 l.
Producent: Naparbier (Hiszpania).
Nazwa: Avant-Garde Series Dubbel (Edición 2013).
Styl: Abbey Dubbel.
Alkohol: 8,4 % obj.
Ekstrakt: b.d.
Skład: woda, słód (pilzneński, Special B, Crystal 150, monachijski, czekoladowy), chmiel (Hallertau Tradition, Crystal), pomarańcze, cynamon, syrop kandyzowany, drożdże.
Filtracja: nie
Pasteryzacja: nie
Refermentacja: tak
IBU – 20
Barwa: ciemna, głęboko miedziana, wyraźnie zmętniona. Piana beżowa, średniej wielkości, dość szybko opadająca, ale ładnie oblepiająca szkło. [4/5]
Aromat: lekka czekolada, miód gryczany, cynamon, pomarańcze, nuta alkoholowa, wręcz spirytusowa, czy rozpuszczalnikowa, a po chwili jakby zbliżona do piw leżakowanych w beczce, nieco winna, owocowa, nawet nieco waniliowa. Z pewnością nietypowy dubbel. [3,8/5]
Smak: wyraźnie pełny, słodko – kwaskowy. Miód, pomarańcze, alkohol, raczej wytrawny, alkoholowy i rozgrzewający koniec. Nuty miodowe jednak nieco męczące. [3,7/5]
Cena / jakość: [3/5]
Pierwsze piwo z browaru Naparbier z Hiszpanii. Odtworzone rzekomo ze starszych receptur, do tego z interesującymi dodatkami. Pomarańcze czuć faktycznie w aromacie i smaku, jednak cynamon uda nam się jedynie wywąchać. Niestety połączenie w/w oraz miodu (cały czas zastanawiam się czy to utlenienie, ale raczej nie) nie jest najbardziej przemyślane. Jest to piwo leżakowane w beczkach i nutę winną faktycznie momentami czuć. Zatraca ono jednak przez to charter dubbla. Piwo interesujące, ale niezbyt w stylu.
Ocena: 3,55/5
T.Sz.