Kormoran – Porter Warmiński
Data przydatności: 23.11.2014.
Cena: 7,50 zł
Pojemność: 0,5 l.
Producent: Browar Kormoran.
Nazwa: Porter Warmiński.
Styl: Porter Bałtycki.
Alkohol: 9 % obj.
Ekstrakt: 21 % wag.
Skład: woda, słód jęczmienny (Pilzneński, karmelowy, palony), chmiel, drożdże.
Filtracja: nie.
Pasteryzacja: tak.
Refermentacja: nie.
IBU: b.d.
Barwa: ciemno brązowa, pod światło lekko prześwitująca. Piana beżowa, drobno pęcherzykowa, szybko opadająca i pozostająca, jedynie wokół ścianek. [4/5]
Aromat: suszone owoce – głównie śliwki, melanoidyny, ciemne słody, czekolada oraz wyraźna nuta alkoholowa. [3,9/5]
Smak: pełny, raczej słodki, owoce, ciemne i opiekane słody. Na końcu ewidentna kwaskowość i lekki alkohol. [3,9/5]
Cena / jakość: [3/5]
Utytułowany krajowy porter, który zdobył m.in. złoty medal podczas największego konkursu piw w Europie w 2012 roku (European Beer Star). W 2013 roku zwycięstwo doniósł tam natomiast Komes Porter z Fortuny (niedawno trzeci w USA) i trudno się z tym nie zgodzić, bowiem mam wrażenie, że Warmiński trochę obniżył loty. Zapamiętałem go jako bardzo czekoladowe i ułożone piwo, tymczasem degustowana warka zdecydowanie nie spełniła oczekiwań. Zbyt duża ilość melanoidynów i ciemnych słodów powoduje, że opiekanie zbyt ostro ściera się tu z kwaskowością, wychodząc na pierwszy plan. Alkohol jest nadal nieźle ukryty, ale wszystko to przykrywa czekoladę czy kawę, za które osobiście najbardziej cenię portery. Dodając do tego zdecydowanie wyższą niż u konkurencji cenę (20-25 %) wychodzi, że lepiej sięgnąć na przykład po Komesa.
Ocena końcowa: 3,7/5
T.Sz.
[displayRatingForm] [displayRatingResult]