Gościszewo – Dasz Bór
Data przydatności: 23.01.2015 r.
Cena: 5,50 zł
Pojemność: 0,5 l.
Producent: Browar Gościszewo.
Nazwa: Dasz Bór.
Styl: Wędzone Marcowe.
Alkohol: 6,o % obj.
Ekstrakt: 14 % wag.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Filtracja: nie
Pasteryzacja: tak
Refermentacja: nie.
IBU: b.d.
Barwa: ciemno złota / pomarańczowa. Początkowo klarowna, następnie nieco zgaszona. Piana lekko zabarwiona, idąca w kierunku ecru, drobno pęcherzykowa, dosyć uboga i szybko zanikająca. [3,5/5]
Aromat: przyjemny aromat słodowy z przewagą nut wędzonych, typowo bukowych. Z czasem zanikają ona na rzecz bardziej tradycyjnych – opiekanego chleba, tostowych czy lekko karmelowych. Chmiel czy estry praktycznie niewyczuwalne, występuje natomiast lekka nuta alkoholowa. [4/5]
Smak: wyraźnie słodowy, z przesuniętym w tym kierunku balansem. Lekko słodki, chlebowy, tostowy, z zaznaczonym akcentem wędzonym. Z czasem wrażenia dymione nieco zanikają i piwo upodabnia się trochę do marcowego. Goryczka niewielka, delikatna z dość krótkim finiszem. Ogólnie średnia pełnia, przy bardzo niskim nasyceniu. Alkohol mimo sporej mocy praktycznie niewyczuwalny. [4/5]
Cena / jakość: [4/5]
Pierwsze piwo z Gościszewa w nowej stylistyce. Do tego wędzone, zatem w stylu dotąd raczej rzadko spotykanym w naszym kraju. Nie mamy wprawdzie na etykiecie informacji odnośnie użytych drożdży, jednak z dość czystego profilu można wnioskować, że jest to dolna fermentacja. Barwa jest ciekawa, natomiast piana powinna być zdecydowanie wyższa i bardziej trwała. Aromat jest także przyjemny, choć nuty wędzone mogłyby się utrzymywać nieco dłużej. W smaku również przyjemnie, jednak wspomniane niskie wysycenie nie pomaga w degustacji. Ogólnie jednak całkiem przyzwoite piwo, za niewygórowaną cenę. Po niewielkich poprawkach jest szansa na sukces.
Ocena końcowa: 3,9/5
T.Sz.