Pilsweizer poszerza ofertę piw lokalnych, wprowadza Podhalańskie Wartkie oraz Muszyńskie Zamkowe
Browar Pilsweizer wprowadza na rynek dwie nowe marki piwa – Podhalańskie Wartkie i Muszyńskie Zamkowe. Poszerza w ten sposób linię górskich piw lokalnych, zapoczątkowaną w ubiegłym roku piwem Zakopiańczyk.
Pilsweizer zapoczątkował linię piw lokalnych w maju 2015 r. piwem Zakopiańczyk, a następnie do końca ub.r. poszerzył ją wprowadzając marki: Piwniczańskie, Sądeckie oraz Zakopiańczyk Miód Malina. Już w 2016 r. do tej linii produktowej dołączyło w portfolio browaru piwo Gorlickie. Przy projektach piw lokalnych Browar Pilsweizer współpracuje zarówno z lokalnymi sklepami, jak i odbiorcami z kanału HoReCa, czyli hotelami, restauracjami czy pubami działającymi na danym obszarze.
Zgodnie z ideą ”założycielską” piwa te – o nazwach związanych z konkretnymi miejscowościami – kierowane są zarówno do turystów, jak i do miejscowych „lokalnych patriotów”.
Piwo Pilsweizer Podhalańskie Wartkie to jasne piwo typu Pils, dolnej fermentacji, o blg 12 i zawartości alkoholu 5,7 proc., przygotowywane ze słodu jęczmiennego oraz 3 rodzajów chmieli – Marynka, lubelski i Magnum. Jest dochmielone, ma zrównoważony smak goryczkowy. Będzie dystrybuowane na obszarze całego Podhala.
Piwo Muszyńskie Zamkowe to piwo mocne (15,1 blg i 7,6 proc. alkoholu), przygotowywane również w oparciu o 3 różne odmiany chmielu (Marynka, lubelski i Magnum). Piwo dostępne będzie w sprzedaży wyłącznie w Muszynie i okolicach.
Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.
W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych – w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer.
Browar Pilsweizer jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek Spa (które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru).