Okocim – piwo ze 170-letnią historią
Pasja do warzenia piwa, doświadczenie piwowarów i 170-letnia historia stoją u podstaw piwa Okocim. Marka wraca obecnie do swoich korzeni, odświeżając portfolio produktowe oraz komunikację. Łącząc tradycję z nowoczesnością, Okocim odwołuje się do historii browaru, wartości wyznawanych przez jego założyciela Jana Goetza, a także podkreśla rolę piwowarów, dla których pasją życia jest warzenie najlepszego piwa i dzielenie się nim z innymi.
Marka Okocim czerpie ze swojej historii
Marka odświeża portfolio produktowe, komunikację oraz ujednolica szatę graficzną opakowań wszystkich wariantów swojego piwa. Inspiracją do zmiany stała się przeszło 170-letnia historia browaru Okocim, postać jego założyciela Jana Goetza, a także okocimscy browarnicy.
– Marka Okocim ma ogromny dorobek i jest przykładem prawdziwego piwowarskiego rzemiosła. Chcemy przypomnieć konsumentom o naszej prawie dwuwiekowej historii warzenia wspaniałego piwa, które powstaje w tym samym browarze co niegdyś. W nowej komunikacji marki zwrócimy uwagę na okocimskich piwowarów, warzących piwo od pokoleń oraz, że powstaje ono na bazie tylko trzech składników: wody, słodu jęczmiennego i chmielu – wyjaśnia Maciej Banaszkiewicz, Brand Manager marki Okocim.
Jan Goetz – twórca browaru Okocim
Historia piwa i marki Okocim sięga 1845 roku, kiedy Jan Ewangelista Goetz założył w Brzesku, obok miasteczka Okocim, browar – obecnie jeden
z najstarszych w Polsce. Jan Goetz był jedną z najwybitniejszych osobowości ówczesnego świata piwowarskiego, nie tylko piwowarem i przedsiębiorcą, ale także aktywnym lokalnym działaczem społecznym i filantropem. W swoim browarze stosował wyłącznie najlepszy jęczmień, chmiel oraz wysokiej jakości drożdże, w myśl zasady „najlepsze z najlepszego”. Było to jego motto, które przyświeca również współczesnym okocimskim piwowarom. Wysoka jakość, ceniony smak i długoletnia obecność na rynku marki Okocim sprawiła, że jest to w Polsce jedno z najbardziej znanych piw, cenionych przez kolejne pokolenia Polaków (spontaniczna znajomość marki to aż 38%[1]).
Piwa marki Okocim
Portfolio marki Okocim to obecnie cztery warianty piw w ujednoliconej szacie graficznej: Jasne Okocimskie, Mocne Dubeltowe, Mistrzowski Porter, Klasyczna Pszenica.
Jasne Okocimskie powstało w hołdzie Janowi Goetzowi. Jak nakazuje piwowarska sztuka, do jego warzenia użyto tylko trzech składników: wody, słodu jęczmiennego i chmielu, by uzyskać piwo
o idealnie zbalansowanym smaku i aromacie. To klasyczny lager o złotej barwie. Piwo dumnie odkrywa słodową pełnię, by po chwili zaskoczyć przyjemną goryczką i chmielowym aromatem. Zawartość alkoholu wynosi 5,2%, zawartość goryczki 17 IBU[2], ekstrakt 11,3%. Idealna temperatura podania to 6 stopni Celsjusza. Jasne Okocimskie najlepiej podawać do dań mięsnych, szczególnie drobiu i ryb, do sałat, jak również serów oraz deserów z żółtych owoców takich, jak gruszki, jabłka, morele i brzoskwinie.
Mocne Dubeltowe zostało uwarzone w okocimskim browarze jako jedno z pierwszych mocnych piw w Polsce i nadal nie ma sobie równych. Mocne Dubeltowe to doskonały wybór dla wielbicieli konkretnych smaków – esencjonalne, wyraziste i zdecydowane. Gęsta piana skrywa bursztynowy trunek o pięknym, głębokim kolorze.
W piwie można wyczuć solidne podstawy: nuty zboża i słodu oraz charakterystyczną chmielową goryczkę. Mocne Dubeltowe jest laureatem wielu konkursów piwnych, w tym Golden Beer Poland 2013. To piwo dolnej fermentacji, o zawartości alkoholu 7%, goryczka 21 IBU, ekstrakt 14,7%. Najlepsza temperatura podania wynosi 6 stopni Celsjusza w kuflu, pokalu lub szklance. Okocim Mocne Dubeltowe serwujemy w towarzystwie dań z wołowiny i wieprzowiny, kuchni pikantnej, takiej jak tajska, indyjska i meksykańska, hamburgerów, ostrych dojrzewających i pleśniowych serów, a także do deserów śmietanowych i ciast z owocami tropikalnymi.
Mistrzowski Porter to doskonały przykład portera bałtyckiego. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza leżakowaniu dłuższemu niż
w przypadku jasnego piwa oraz kompozycji kilku rodzajów słodu, m.in. monachijskiego, karmelowego i palonego. Smak jest aksamitny, szlachetny oraz bogaty w aromaty dębowej beczki, kawy, czekolady. Piwo zachwyci również głęboką barwą oraz kremową pianą. To prawdziwie mistrzowski porter, wielokrotnie nagradzany na całym świecie, m.in. Golden Beer Poland 2013 i złotym medalem European Beer Star 2015 w Norymberdze. Mistrzowski Porter jest warzony metodą dolnej fermentacji. Zawartość alkoholu wynosi 8,9%, goryczka 38 IBU, ekstrakt 22%. Idealna temperatura podania to 12 stopni Celsjusza. Mistrzowski Porter nalewamy do szklanek typu pokal. Piwo pasuje do ciężkich mięsnych potraw
w sosach, dziczyzny, mięs wędzonych, a także wędzonych i twardych serów. Z dań słodkich Mistrzowski Porter dobrze komponuje się
z deserami na bazie czekolady i wiśni.
Klasyczna Pszenica jest wyśmienitym, lekkim piwem wytwarzanym
z ziaren pszenicy. Dziś w Okocimiu warzone jest według klasycznej receptury, metodą górnej fermentacji. Klasyczna Pszenica to niefiltrowane, naturalnie mętne piwo o bukiecie moreli, goździków i dojrzałych bananów. Idealny wybór, gdy szuka się orzeźwienia. Kompozycja słodu pszenicznego i jęczmiennego uwiedzie niezwykle łagodnym smakiem. Potwierdzają to liczne wyróżnienia, m.in. srebro w ogólnopolskim konkursie Chmielaki Krasnostawskie 2015. Zawartość alkoholu w piwie wynosi 5%, goryczka 14 IBU, ekstrakt 12%. Klasyczną Pszenicę najlepiej podawać w temperaturze 8 stopni Celsjusza w szkle typu weizenglass lub w kuflu. Idealnie pasuje do owoców morza, sushi, ale także białej kiełbasy, serów kozich i owczych, jak również deserów z truskawkami i malinami.
Historia, lokalność i jakość produktu odwzorowane w nowej szacie graficznej
Etykiety piw okocimskich zyskały nowy wygląd, nawiązujący do dziedzictwa marki. Pojawia się na nich kształt beczki piwnej, podkreślający piwowarskie rzemiosło, będący również bezpośrednim odniesieniem do historii browaru. W przeszłości bowiem beczka była symbolem browaru Okocim i występowała w jego logotypie. Ponadto Okocim słynął z doskonałej bednarni, w której wytwarzano beczki na potrzeby własne i innych browarów.
Na nowych etykietach widnieje również nowe logo – uwspółcześniona wersja dawnego logotypu wykorzystywanego od początków browaru aż do II wojny światowej. Na kształcie beczki są inicjały Jana Goetza, a obok data założenia browaru – 1845 rok.
Na etykiecie piwa Jasne Okocimskie widnieje nazwisko Jana Goetza, na cześć założyciela browaru, którego postać zainspirowała powstanie receptury tego wariantu. Na pozostałych wariantach piw podpisali się współcześni piwowarzy z okocimskiego browaru: Adam Surmacz, Jan Horyń, Kazimierz Janik.
– To właśnie ci piwowarzy czuwają nad recepturą i procesem warzenia danego wariantu piwa. Nie dziwi więc, że zechcieli podpisać się pod swoimi dziełami – to także ich osobisty znak jakości, wkład w historię Okocimia – podkreśla Maciej Banaszkiewicz.
Nowe etykiety obejmują całą butelkę. Dzięki takiemu zabiegowi znalazło się miejsce na umieszczenie informacji o recepturach, sugestie w jakim szkle najlepiej serwować dane piwo, a także piwne fakty, które pozwolą konsumentom poznać kulturę piwną, a w efekcie smakować trunek z większą świadomością jego pochodzenia, składników i historii.
Nowe piwa Okocim będą dostępne na terenie całego kraju od października 2016 roku w rekomendowanej cenie detalicznej 2,59 zł butelka i 11,99 zł czteropak puszki.
[2] International Bittering Units (Międzynarodowe Jednostki Goryczy)