Ninkasi – No 13. C
Data przydatności: 18.02.2014.
Cena: 8 zł.
Pojemność: 0,5 l.
Producent: Browar kontraktowy Ninkasi w Minibrowarze Kowal w Koszalinie.
Nazwa: No 13. C.
Styl: stout owsiany.
Alkohol: 5,6 % obj.
Ekstrakt: 12,5 % wag.
Skład: woda, słód jęczmienny (pale ale, karmelowy, czekoladowy), chmiel (East kent Goldings), jęczmień prażony, płatki owsiany, drożdże Safale S-04.
Filtracja: nie.
Pasteryzacja: nie.
Refermentacja: nie.
IBU – 25.
Barwa: ciemna, z delikatnymi rubinowymi refleksami – pod światło. Piana początkowo obfita, beżowa, drobno pęcherzykowa. Dość szybko opadająca, ale ładnie oblepiająca szkło. Wysycenie niskie. [3,9/5]
Aromat: dość zaskakujący. Głównie płatki owsiane, prawie bez ciemnych słodów, czekolady etc. Aż nadto owsiany, może dodatkowo nieco mleczny. Dopiero po ogrzaniu czekoladowość staje się nieco bardziej obecna. [3,5/5]
Smak: delikatny przypominający bardziej ale lub portera angielskiego. Początkowo mało wyrazisty, paloność dopiero na końcu. Owies jednak dominuje. [3,5/5]
Cena / jakość: [3/5]
Pierwsze piwo z browaru Ninkasi, które zaskakuje wręcz ortodoksyjnym przywiązaniem do stylu. Niestety, jak dla mnie zbyt ortodoksyjnym. Owies powinien być bowiem dodatkiem wyczuwalnym, a nie dominującym, który przykrywa palony charakter stouta. Nie twierdzę, że piwo jest złe, natomiast faktycznie ginie w nim nieco stout. Mimo tego zawsze chętnie witam na rynku nową inicjatywę i życzę piwowarom powodzenia. Z pewnością sięgnę po kolejną propozycję z Ninkasi.
Ocena: 3,5/5
T.Sz.
[displayRatingForm] [displayRatingResult]