Carlsberg Non Alcoholic
W lipcu br. na rynku detalicznym pojawiła się nowość – Carlsberg Non Alcoholic w puszce 0,33 l. Do tej pory bezalkoholowy Carlsberg był dostępny w lokalach gastronomicznych wyłącznie w butelce. Teraz również konsumenci zaopatrujący się w piwo w sklepach będą mogli cieszyć się smakiem bezalkoholowego Carlsberga zawsze i wszędzie. Carlsberg Non Alcoholic odpowiada na potrzeby tych, którzy cenią piwo klasyczne jasne pełne, lecz nie chcą lub nie mogą pić alkoholu.
Bezalkoholowe coraz popularniejsze
Piwa bezalkoholowe zyskują obecnie coraz większą popularność na polskim rynku. W 2015 roku ich udział stanowił wartościowo 1,2%[1] vs 1% w 2014
i ilościowo 0,8% vs 0,7% w 2014. Łącznie piwo bezalkoholowe i niskoalkoholowe (definiowane jako zawierające od 1,6% do 3,9% alkoholu) stanowiło w 2015 roku 2,9% wolumenowo i 3,7% wartościowo
w rynku piwa. Dynamika sprzedaży łącznie obu segmentów jest znacząca – w 2015 roku było to 16% ilościowo i 19% wartościowo.
Dla orzeźwienia i relaksu
Konsumenci coraz częściej sięgają po piwa bezalkoholowe głównie ze względu na chęć orzeźwienia i ugaszenia pragnienia, nie tylko wieczorem, ale również w ciągu dnia, przy różnych okazjach. Wzrost popularności piw bezalkoholowych można także szukać w modzie na zdrowy styl życia, którego elementem jest zbilansowana dieta oraz odpowiedzialna konsumpcja alkoholu. Carlsberg Non Alcoholic jest odpowiedzią na ten trend. Możliwość wypicia ulubionego piwa bez procentów podczas wycieczki lub przerwy na lunch w pracy, z pewnością ucieszy wielbicieli smaku najwyższej jakości lagera.
Z piw niskoalkoholowych Carlsberg Polska oferuje obecnie Okocim Radler limonka oraz Okocim grejpfrut z limonką. Z piw bezalkoholowych do tej pory dostępne było Karmi w czterech smakach: classic, żurawina, pomarańcza z granatem oraz tegoroczna nowość – Karmi o smaku grejpfruta i pomelo. Carlsberg Non Alcoholic jest uzupełnieniem tej oferty. Rekomendowana cena za puszkę dla konsumentów to 2,99 zł.
Carlsberg – historia i innowacje
Carlsberg jest uznawany za praojca współczesnego lagera. Powodem jest fakt, że czyste szczepy drożdży – saccharomyces carlsbergensis – opracowane dzięki metodzie profesora dr Emila Ch. Hansena z duńskiego Laboratorium Carlsberga, rewolucjonizowały proces warzenia piwa na całym świecie. Piwo z browaru w Kopenhadze jest przodkiem większości lagerów istniejących obecnie na świecie, a czyste kultury drożdży zapoczątkowały trwającą do dziś tradycję najwyższej jakości piw jasnych pełnych. Wprowadzając wariant bezalkoholowy, marka Carlsberg zrobiła kolejny krok w kierunku innowacji produktowych, które kształtują i zaspokajają potrzeby współczesnych konsumentów.
[1] Dane Carlsberg Polska za rok 2015 na podstawie danych Nielsen, wartość udziałów w rynku piw