Bierderie – Sprout 2.0
Data przydatności: 12.01.2016.
Cena: 11,5 zł.
Pojemność: 0,33 l.
Producent: Bierderie w browarze De Molen (Holandia).
Nazwa: Sprout 2.0.
Styl: Imperial Stout.
Alkohol: 9 % obj.
Ekstrakt: b.d.
Skład: woda, słód (pilzneński, czekoladowy, palony, Dark Crystal, brązowy i Cara 120) chmiel (Sladek, Aurora), drożdże American Ale.
Filtracja: b.d.
Pasteryzacja: b.d.
Refermentacja: b.d.
IBU – 55
Barwa: czarna, nie przejrzysta nawet pod światło. Piana beżowa, średniej wielkości, dość szybko opadająca. [4,5/5]
Aromat: raczej skromny. Wyraźnie alkoholowy (momentami wręcz nieco winny), z nutą czekoladową, kawową oraz paloną. Nic specjalnego. [3,5/5]
Smak: zdecydowanie pełny i dość słodki, choć od razu równoważone jest to akcentami palonymi i goryczką. Do tego czekolada (raczej mleczna) i kawa. Nieco alkoholowa, choć przyjemna końcówka i znowu paloność oraz owies. [4,5/5]
Cena / jakość: [4/5]
Pierwsze piwo z tego browaru kontraktowego, jakie miałem okazję próbować. Barwa i piana przyzwoite, ale aromat nie zbudził mojego entuzjazmu. Na szczęście w smaku było już lepiej. Jak na RIS-a piwo jest, co prawda dość delikatne, jednak akcenty charakterystyczne dla stylu zdecydowanie występują i balans jest całkiem niezły. Za tą cenę zdecydowanie warto.
Ocena: 4,1/5
T.Sz.