Baladin – Zucca
Cena: 32,10 zł.
Pojemność: 0,75 l.
Producent: Baladin (Włochy).
Nazwa: Zucca.
Styl: Dyniowe Ale.
Alkohol: 7,0 % obj.
Ekstrakt: 17,0 % wag.
Skład: woda, słód, dynia (zawartość 17%), mirra, chmiel, drożdże.
Filtracja: nie
Pasteryzacja: nie
Refermentacja: tak
IBU – 17
Barwa: głęboko bursztynowa, wyraźnie zmętniona. Piana ecru, drobno pęcherzykowa, dość obfita, względnie szybko opadająca, ale ładnie oblepiająca szkło. Wysycenie średnie. [4,5/5]
Aromat: dosyć alkoholowy, słodowy (chlebowo- karmelowy) oraz owocowy (śliwki, wiśnie). Jest akcent dyniowy, ale jakby z konserwy. [3/5]
Smak: słodowy, słodki, dość pełny z niewielką goryczką. Następnie owocowy (głównie śliwki) z alkoholową, rozgrzewającą końcówką. Posmak dyniowy minimalny. [3,5/5]
Cena / jakość: [3/5]
Przedostatnie z piw Baladina, jakie miałem w zapasie, degustowane 31 października 😉 Z przykrością muszę jednak stwierdzić, że jest ono bodaj najsłabsze z dotychczas próbowanych piw z tego browaru. Barwa jest jeszcze przyzwoita, choć piana mogłaby być bardziej obfita i trwała. Aromat jest jednak dość ostry, niczym specjalnym się nie wyróżnia i przypomina większość piw z Baladina, z charakterystycznymi nutami owocowymi. W smaku jest tylko niewiele lepiej, ale i tu również dyni trzeba wyraźnie szukać. Być może wynika to z faktu, że butelka spędziła w szafie dobrych kilka miesięcy, jednak termin minimalnej przydatności upływa dopiero w lutym przyszłego roku…
Ocena: 3,5/5
T.Sz.