Samuel Smiths – Yorkshire Stingo
Data przydatności: 06/2015 r.
Cena: 21,5 zł.
Pojemność: 0,55 l.
Producent: Samuel Smiths.
Nazwa: Yorkshire Stingo.
Styl: English Strong Ale.
Alkohol: 8 % obj.
Ekstrakt: b.d.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, cukier trzcinowy, drożdże.
Filtracja: tak
Pasteryzacja: nie
Refermentacja: tak
IBU – b.d.
Barwa: piękna, głęboko miedziana, klarowna. Piana beżowa, drobno pęcherzykowa, dość obfita i trwała oraz ładnie oblepiająca szkło. [5/5]
Aromat: owoce czerwone, rodzynki, landrynki, alkohol, lekkie nuty beczkowe, a nawet wanilia, ale może to już sugestia. [4/5]
Smak: zdecydowanie pełny, słodowy (herbatnikowo – karmelowy), umiarkowanie słodki i nieco kwaskowy. Do tego rodzynki i nuta alkoholowa. Występuje chmielowa kontra, ale goryczka najwyżej w okolicach średniej. [4/5]
Cena / jakość (całości): [2,5/5]
Bodaj pierwsze na stronie piwo z tego angielskiego browaru, bowiem większość próbowałem jeszcze zanim powstała. Jest to fermentowane w otwartych kadziach i leżakowane przez rok w dębowych beczkach „prawdziwe ale” (refermentowane w butelce). Problem polega jednak na tym, że wspomniane beczki mają ponad 100 lat, zatem nie oddają zbyt wiele nut charakterystycznych dla leżakowanych w ten sposób piw. Barwa i piana są wzorowe. Aromat zdominowany został przez estry, nieco podobne do piw belgijskich. Smak przyjemnie zbalansowany, ale raczej klasyczny, bez szaleństw. Jeśli ktoś lubi ułożone i zbalansowane trunki, o naprawdę pięknej barwie i trwałej pianie powinien być zadowolony. Niestety leżakowanie w beczce niezbyt wpływa na smak i aromat tego piwa i z tego powodu moim zdaniem jego cena nie jest adekwatna do oferowanej jakości. Aha czy wspomniałem, że mimo tego jest to piwo „książkowe”… 🙂
Ocena: 3,9/5
T.Sz.
[displayRatingForm] [displayRatingResult]