The Bruery – White Oak
Data przydatności: b.d.
Cena: 54 zł.
Pojemność: 0,75 l.
Producent: The Bruery (USA).
Nazwa: White Oak.
Styl: Barley wine.
Alkohol: 11,5 % obj.
Ekstrakt: b.d.
Skład: b.d.
Filtracja: nie.
Pasteryzacja: nie.
Refermentacja: tak.
IBU – 20
Barwa: złocista, klarowna (po dolaniu występuje zmętnienie), piana biała, drobno pęcherzykowa, początkowo obfita, dość szybko opadająca, ale ładnie oblepiająca szkło. Wysycenie niskie do średniego. [4,5/5]
Aromat: początkowo dość kwaskowy, podobny do saison czy tripela. Dopiero po chwili ujawniają się aromaty pochodzące z beczki – wanilia, kokos, drewno oraz wyraźna nuta alkoholowa. Z czasem zaczynają one jednak dominować. [4,5/5]
Smak: słodko- kwaśny, nieco podobny do pszenicy czy wita. Następnie dochodzą smaki beczki (j.w.) i alkoholowy, rozgrzewający koniec (ale bez przesady). [4/5]
Cena / jakość: [3/5]
Moje pierwsze piwo z tego browaru. Do spróbowania zachęciły mnie przychylne recenzje, udane doświadczenia z degustacjami piw leżakowanych w beczkach po burbonie oraz sama otoczka piwa (butelka, etykieta etc.). Wg producenta jest to mieszanka dwóch piw wina pszenicznego leżakowanego w beczkach po burbonie oraz golden strong ale. Miałem zatem wobec niego spore oczekiwania, którym nie do końca sprostało. Piwo to funkcjonuje w większości zestawień jako Barley Wine, ale moim zdaniem wymyka się schematom tego stylu. Jest tu zbyt dużo nut dzikich, belgijskich. Akcenty beczkowe i burbonowe są wyczuwalne, ale nieco słabiej niż w piwach ciemnych np. RIS-ach, które dużo lepiej zdają się je przyjmować. Ogólnie warte spróbowania, jednak jego cena jest moim zdaniem zbyt wysoka.
Ocena: 4/5
T.Sz.