Ciekawe połączenie
Całkowicie przypadkowo w dniu wczorajszym odkryte zostało ciekawe połączenie smaku kremu kukurydzianego z popijanym piwem w stylu American India Pale Ale. Jedno i drugie najlepiej zrobić samemu, w moim przypadku własny był tylko krem, piwa nie miałem własnej roboty, tak więc wybór padł na American India Pale Ale z Browaru Ninkasi.
Miłe zaskoczenie dla podniebienia, sam krem jest bardzo dobry, a dołożenie tego rodzaju piwa podniosło „o niebo” walory smakowe.
Warto spróbować.
Przepis na krem:
– puszkę kukurydzy,
– 1 marchew
– 1 cebulę
– 1 pietruszka (korzeń)
– 1/2 selera,
– 1 papryka
– 1 łyżeczka Vegety
– pieprz
– chilli
– sól (ja nie dodaje)
Kukurydzę odcedzamy, pozostałe warzywa kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. zalewany wodą trochę powyżej warzyw i gotujemy do miękkości warzyw.
Po ugotowaniu miksujemy całość i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu.
Następnie kroimy paprykę w kostkę, dodajemy pietruszkę i gotowe
Spróbujcie i podzielcie się swoimi wrażeniami.