Ciekawe połączenie

krem z kukurydzy i AIPA Ninkasi

krem z kukurydzy i AIPA Ninkasi

Całkowicie przypadkowo w dniu wczorajszym odkryte zostało ciekawe połączenie smaku kremu kukurydzianego z popijanym piwem w stylu American India Pale Ale. Jedno i drugie najlepiej zrobić samemu, w moim przypadku własny był tylko krem, piwa nie miałem własnej roboty, tak więc wybór padł na American India Pale Ale             z Browaru Ninkasi.

Miłe zaskoczenie dla podniebienia, sam krem jest bardzo dobry, a dołożenie tego rodzaju piwa podniosło „o niebo” walory smakowe.

Warto spróbować.

Przepis na krem:

– puszkę kukurydzy,
– 1 marchew
– 1 cebulę
– 1 pietruszka (korzeń)
– 1/2 selera,
– 1 papryka
– 1 łyżeczka Vegety
– pieprz
– chilli
– sól (ja nie dodaje)

Kukurydzę odcedzamy, pozostałe warzywa kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. zalewany wodą trochę powyżej warzyw i gotujemy do miękkości warzyw.
Po ugotowaniu miksujemy całość i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu.
Następnie kroimy paprykę w kostkę, dodajemy pietruszkę i gotowe :-)

Spróbujcie i podzielcie się swoimi wrażeniami.

AIPA Browar NINKASI. Galeria Instagram

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *