Camba – Milk Stout
Data przydatności: 18.11.2014.
Cena: 7,5 zł.
Pojemność: 0,33 l.
Producent: Camba Bavaria (Niemcy).
Nazwa: Milk Stout.
Styl: Porter.
Alkohol: 6,4 % obj.
Ekstrakt: 14,9 % wag.
Skład: woda, słód, chmiel, drożdże, laktoza.
Filtracja: b.d.
Pasteryzacja: tak
Refermentacja: nie
IBU – b.d.
Barwa: ciemna, pod światło rubinowa. Piana beżowa / jasno brązowa, drobno pęcherzykowa, średniej wielkości, względnie szybko opadająca, ale ładnie oblepiająca szkło. [5/5]
Aromat: ciemne słody, czekolada, kawa, melanoidyny, lukrecja oraz nuta alkoholowa. Po chwili wyczuwalne niestety również akcenty rozpuszczalnikowe. [3,7/5]
Smak: słodowy, dość pełny, umiarkowanie słodki i wyraźnie kwaskowy. Następnie kawa, czekolada gorzka, paloność i nieco alkoholowy finisz. Dość duże wysycenie powoduje szczypanie na języku i w przełyku. [3,7/5]
Cena / jakość: [3/5]
Kolejne piwo z browaru Camba Bavaria, potwierdza że nasi zachodni sąsiedzie muszą się jeszcze co nieco nauczyć o warzeniu piw górnej fermentacji. Barwa jest odpowiednia, tylko piana mogłaby być nieco bardziej trwała. Aromat byłby nie najgorszy, gdyby nie wspomniane nuty rozpuszczalnikowe. Smak także nie powala, a wysokie wysycenie utrudnia w dużej mierze konsumpcję piwa. Ogólnie zatem propozycja przyzwoita, ale wolę jednak trzymać się wzorców brytyjskich – zwykle prezentujących wyższy poziom.
Ocena: 3,85/5
T.Sz.
[displayRatingForm] [displayRatingResult]