Harviestoun – Ola Dubh 16
Cena: 18,45 zł.
Pojemność: 0,33 l.
Producent: Harviestoun (Szkocja).
Nazwa: Ola Dubh 16.
Styl: Porter / Old Ale.
Alkohol: 8 % obj.
Ekstrakt: b.d.
Skład: woda, słód jęczmienny pale, jęczmień palony, owies, pszenica, chmiel (Washington Galena, Worcester Fuggles, Kent Goldings), drożdże.
Filtracja: tak.
Pasteryzacja: b.d.
Refermentacja: b.d.
IBU – b.d.
Barwa: ciemna, praktycznie nie prześwitująca. Piana jasno beżowa, niezbyt obfita, drobno pęcherzykowa, szybko opadająca. Wysycenie niskie. [4,5/5]
Aromat: wyczuwalna wanilia z łagodną nutą alkoholową. Następnie akcenty melanoidynowe (z czasem zanikają) i jakby tytoniowe. Całość jednak odrobinę mniej wyrazista niż w 12. [4,7/5]
Smak: wyraźnie słodki, jednak z wytrawną kontrą. Występują zatem nuty opiekane, toffi, ciemne owoce, łagodna czekolada, kawa i alkoholowy, delikatny koniec. Nieco kwaskowe i momentami jakby ściągające. [4,5/5]
Cena / jakość: [4/5]
Po doskonałej wersji leżakowanej w beczce po 12 whisky, w tym przypadku oczekiwania były jeszcze większe. Niestety na tym się skończyło. Na przeszkodzie stanęły bowiem zbyt wyraźne akcenty melanoidynowe, za którymi osobiście nie przepadam. Nie twierdzę, że jest to złe piwo, ale 12 smakowała mi po prostu bardziej. Są to bowiem dwa odmienne trunki, na których beczka wywarła zupełnie inny wpływ. Tutaj barwa wydaje mi się jeszcze ciemniejsza. Aromat jest bardziej alkoholowy niż aksamitny, natomiast smak słodszy i bardziej złożony, co nie koniecznie działa na korzyść. Dobre, ale nie wybitne.
Ocena: 4,4/5
T.Sz.