Warzysz piwo w domu? Wystartuj w największym konkursie piw domowych w Europie

Festiwal Birofilia już 20-21 czerwca w Żywcufestiwal-zywiec2014

  Już za dwa miesiące w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu odbędzie się najbardziej prestiżowy konkurs piwowarów domowych organizowany w ramach Festiwalu Birofilia 2014. W Konkursie Piw Domowych organizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych (PSPD) we współpracy z Grupą Żywiec, mogą wystartować wszyscy, którzy warzą piwo w domu.

 Zainteresowanie piwnymi zmaganiami rośnie z roku na rok. W 2012 r. do żywieckiego konkursu zgłosiło się 131 piwowarów domowych z 371 piwami. Z kolei w zeszłym roku Konkurs Piw Domowych zarejestrował aż 161 zgłoszeń i aż 432 trunki domowej produkcji. Międzynarodowe jury pod przewodnictwem Krzysztofa Lechowskiego, Prezesa PSPD, za najlepsze piwo 2013 r. uznało Imperialne India Pale Ale Czesława Dziełaka z miejscowości Wyłudki w woj. podlaskim. Zwycięskie piwo zostało uwarzone w cieszyńskim browarze i dokładnie 6 grudnia 50 000 litrów aromatycznego Grand Championa 2013 trafiło na sklepowe półki, ciesząc się ogromnym zainteresowaniem koneserów.

Najlepsze piwo 2014 roku

Do tegorocznej edycji Konkursu Piw Domowych można zgłaszać piwa w 10 kategoriach: Grodziskie, Best Bitter, American Wheat, Czeski Pilzner, Schwarzbier, Cascadian Dark Ale, Foreign Extra Stout, Dubbel i Russian Imperial Stout (szczegółowy opis poniżej).

Aby wziąć udział w Konkursie należy uwarzyć maksymalnie jedno piwo w danej kategorii i do 26 maja wysłać je z wypełnionym formularzem zgłoszeniowym, który wraz z regulaminem jest dostępny na www.festiwal-birofilia.pl.

Zwycięzcę oraz uwarzone przez niego najlepsze piwo domowe 2014 roku poznamy 21 czerwca w Żywcu. Oprócz zaszczytnego tytułu „Grand Championa Birofilia 2014”, otrzyma on możliwość uwarzenia zwycięskiego piwa ponownie, jednak tym razem w skali kilka tysięcy razy większej w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie, przy wsparciu piwowarów Grupy Żywiec. Następnie dzięki sieci dystrybucji i rozbudowanej sprzedaży Grupy Żywiec, dokładnie 6 grudnia, Grand Champion 2014 trafi na półki sklepowe w całej Polsce.

Festiwal Birofilia 20-21 czerwca, Żywiec

Każdego roku Festiwal Birofilia gromadzi kilka tysięcy miłośników piwa i piwowarów. Podczas tegorocznej edycji na wszystkich birofilów czekać będą liczne atrakcje – Aleja Piw Świata prezentująca ponad 500 piw z wielu zakątków nie tylko Europy ale i całego świata, degustacje piw domowych oraz wszystkich piw z oferty Grupy Żywiec, warsztaty piwoznawcze i piwowarskie, koncerty, liczne konkursy oraz spotkania z ciekawymi ludźmi i światowymi ekspertami piwnymi. Dla zwiedzających otwarty będzie Arcyksiążęcy Browar w Żywcu i Muzeum Browaru, które co roku odwiedza 100 000 osób. Nie zabraknie również Międzynarodowej Giełdy Kolekcjonerskiej.

Więcej informacji, zdjęcia i wyniki poprzednich edycji konkursów znajdują się na stronie: www.festiwal-birofilia.pl oraz na profilu Festiwal Birofilia na Facebook.

Wstęp na Festiwal Birofilia w Żywcu dla wszystkich uczestników jest bezpłatny.

 Kategorie Konkursu Piw Domowych Birofilia 2014:

1. Grodziskie [7-8°Blg.] – historyczny styl piwa warzonego od kilkuset lat w Grodzisku Wielkopolskim. Powstaje wyłącznie ze słodu pszenicznego, dymionego drewnem dębowym. Piwo jest lekkie, orzeźwiające, ma żółto-złotą barwę i obfitą, gęstą pianę. W aromacie i smaku wyczuwalne są szlachetne nuty dymne i korzenno-chmielowe. Charakterystyczny dla piw pszenicznych akcent goździka i banana, w piwie Grodziskim jest nieobecny. Ich miejsce zajmuje wyraźna goryczka, chmiel, delikatna słodycz i nuty dymne.
2. Best Bitter [10-12°Blg.] – jedno z najbardziej popularnych sesyjnych piw brytyjskich. W aromacie i smaku łączy w sobie charakterystyczne cechy górnej fermentacji oraz wyraźnego chmielenia. Klasyczne, brytyjskie chmiele o aromacie kwiatowo-ziołowym przeplatają się z delikatną owocowością estrów i biszkoptowo-karmelową nutą słodów. Piana jest zwykle gęsta, ale niezbyt obfita ze względu na niskie lub średnie nasycenie dwutlenkiem węgla. Dzięki temu piwo wydaje się gładkie, kremowe i pełniejsze.
3. American Wheat [10-13,5°Blg.] – amerykańska interpretacja piw pszenicznych najczęściej górnej fermentacji. Chociaż wywodzi się z tradycyjnego niemieckiego hefe-weizena, nie spotkamy w nim charakterystycznych nut goździkowo-bananowych. Smak jest wyraźnie zbożowy, pszenny, często z akcentem niewielkiej owocowej estrowości. Aromat chmielowy może mieć różne natężenie, od niskiego do wyraźnego z wykorzystaniem całej palety aromatów amerykańskich odmian chmieli. Piwo jest przyjemne, orzeźwiające, z lekko goryczkowym finiszem.
4. Czeski Pilzner [11-13,5°Blg.] – jasne, złociste piwo dolnej fermentacji typu lager, charakteryzujące się wyraźną i złożoną nutą słodową oraz mocną goryczką. Bukiet aromatyczny wzbogacony jest o akcenty przyprawowo-kwiatowe pochodzące od chmielu Zatec (Saaz), który zazwyczaj jest używany na wszystkich etapach chmielenia. Piwo orzeźwiające i czyste w smaku. Dopuszczalny jest diacetyl na niskim poziomie, ale bez efektu maślanego aromatu i smaku.
5. Schwarzbier – [11,5-13°Blg.] – niemieckie piwo dolnej fermentacji o czarnej nieprzejrzystej barwie. Jego bazą jest słód jęczmienny z dodatkiem słodów palonych, które nadają mu subtelny czekoladowo-kawowy akcent przy jednocześnie czystym lagerowym charakterze, bez estrowych wtrąceń. Zarówno goryczka chmielowa, alkohol jak i słodycz są na niewysokim, ale zrównoważonym poziomie. Wraz z wyraźnym musowaniem przyczynia się to do dużej pijalności i lekkości piwa. Korzenie tego stylu tkwią w tradycji piwowarskiej Turyngii i Saksonii. Jednym z bardziej popularnych przedstawicieli jest Köstritzer Schwarzbier z browaru w Bad Köstritz w Turyngii.

6. Rauchbier [12,5-14°Blg.] – piwo charakteryzujące się dymnym, wędzonym aromatem i smakiem. Jęczmienna słodowość piwa wyraźnie zauważalna jest w smaku, gdzie przeważa nad goryczą szlachetnych i aromatycznych odmian chmielu. Wraz ze swoją rasową lagerową czystością, obfitą pianą i średnim nagazowaniem przypomina nieco piwa marcowe. Różni się jednak od nich zauważalną i przyjemną nutą dymną i nieco ciemniejszą, bursztynową barwą. Współczesny Rauchbier ewoluował przez lata jako lokalna specjalność frankońskiego miasta Bamberg i jego okolic w północnej Bawarii. We Frankonii można spotkać wiele przykładów tego stylu, najpopularniejsze to Aecht Schlenkerla Rauchbier warzony przez Heller-Bräu Trum KG w Bambergu.

7. Cascadian Dark Ale [14-18°Blg.] – styl stosunkowo młody, znany także jako Black India Pale Ale. Jego autorstwo przypisuje się Gregowi Noonanowi (1951-2009). Nazwa Cascadian Dark Ale pochodzi od Gór Kaskadowych, które ciągną się przez stany Oregon i Waszyngton, gdzie znajdują się plantacje amerykańskiego chmielu. Obficie chmielone amerykańskimi odmianami przypomina w aromacie i smaku amerykańskie India Pale Ale. Jest jednak ciemne, a nawet nieprzejrzyście czarne. Od amerykańskiego stoutu odróżnia je zdecydowanie niższa paloność.
8. Foreign Extra Stout [14-18°Blg.] – czasami zwany też Foreign Export Stout lub tropikalnym stoutem. Jest to mocniejsza wersja irlandzkiego stoutu warzona z myślą o wysyłaniu do dalekich krajów lub warzona w tropikach. Nieprzejrzyście czarne, z beżową drobnopęcherzykową pianą. Charakteryzuje się intensywnym aromatem palonego słodu i nutami owocowymi, podczas gdy aromaty chmielowe są właściwie nieobecne. Wyraźna goryczka powinna być dobrze zbalansowana średnią, a nawet wysoką pełnią smaku.
9. Dubbel [15-18°Blg.] – podwójne, dubeltowe piwo belgijskie rozpowszechnione przez opactwo Trappistów w Westmalle. Charakterystyczną cechą tego piwa jest użycie cukru lub syropu kandyzowanego. Słód pilzneński lub belgijski oraz odpowiednie drożdże zapewniają piwu złożony i bogaty charakter słodowo-owocowy. Typowe są również akcenty korzenne i delikatna nuta chmielowa kontrująca słodycz i nadająca finiszowi wytrawności. Dominująca słodycz oraz gryzący alkohol stanowią wady. Natomiast silne nagazowanie nadaje piwu lekkości i pijalności.

10. Russian Imperial Stout [20-25°Blg.] – najciemniejsze piwo górnej fermentacji o prawdziwie mocarnym aromacie i smaku. Wyraźnie rozgrzewająca, ale nie gryząca nuta alkoholu, solidna, czekoladowo-owocowa słodycz dobrze ograniczana przez chmielową goryczkę i pełna nuta palonych słodów cechują właściwości smakowe. Bogactwo aromatu z nutami czekolady, ciemnych owoców, kawy, rodzynek, chmielu i prażonego słodu podkreśla przepych wrażeń organoleptycznych.

 

Festiwal Birofilia (20-21 czerwca 2014 r.) to pierwszy w Polsce i największy festiwal gromadzący wszystkich miłośników piwa i piwnych atrybutów. Odbywa się regularnie od prawie 20 lat zawsze w trzeci weekend czerwca, kiedy to do Żywca zjeżdża kilka tysięcy piwowarów i miłośników złocistego trunku z Polski i Europy. Tylko tu spotyka się cały piwny świat: piwowarzy domowi, piwowarzy rzemieślniczy, piwowarzy z dużych browarów, kolekcjonerzy kapsli, butelek, puszek, podkładek, etykiet, kufli, szklanek, mistrzowie piwowarstwa i inni zainteresowani chmielowym napojem. Festiwal Birofilia odbywa się na terenie Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu, w którym warzy się piwo nieprzerwanie od 158 lat.
Uczestnicy Festiwalu mogą liczyć na wiele atrakcji. Obok zwiedzania Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu i przekonania się w jaki sposób warzy się tak doskonałe piwa, można będzie zwiedzić Muzeum Browaru, które co roku odwiedza prawie 100 000 zwiedzających.  Na festiwalu, który nie jest festynem piwa można degustować piwa uwarzone przez piwowarów domowych i rzemieślniczych odwiedzając osobiście kilkadziesiąt ich stanowisk. Uczestnicy wezmą również udział w warsztatach warzenia piwa, pokazie palenia słodu do żywieckiego Portera i będą mogli porozmawiać osobiście z największymi autorytetami w piwnym świecie.

 

W tym roku podczas Festiwalu Birofilia ponownie otwarta będzie Aleja Piw Świata. Do  degustacji dostępnych będzie ponad 500 piw z całego świata w kilkudziesięciu stylach piwnych, w większości niedostępnych w polskich sklepach. Jest to największy wybór piw dostępny w jednym miejscu, które degustuje się w specjalnych małych, kufelkach o poj. 100 ml. Tyle wystarczy, by poznać smak, goryczkę, zapach, barwę, pienistość i inne kluczowe cechy każdego piwa.
Kulminacyjnym punktem imprezy będzie wybranie przez międzynarodowych mistrzów piwowarstwa Grand Championa Birofilia 2014 – najlepszego piwa domowego w Polsce. Piwowar domowy, który stworzył to najlepsze piwo roku w nagrodę uwarzy je ponownie – tylko nie w kuchni czy piwnicy a w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie i nie w objętości 20 l, a kilka tysięcy razy większej. Wszyscy mieszkańcy Polski będą mogli kupić Grand Championa Birofilia 2014 jak zwykle 6 grudnia w Mikołajki, kiedy to trafi on do wybranych sklepów w całej Polsce.

 

Popularność Festiwalu Birofilia spowodowała, że dziś w Polsce odbywa się kilkanaście piwnych imprez promujących kulturę picia piwa i polską piwną tradycję, ale to w Żywcu pozostaje to największe i najbardziej prestiżowe. www.festiwal-birofilia.pl

You may also like...