Pilsweizer wprowadza na rynek piwo Czechosłowackie, nawiązujące do złotej ery browarnictwa czechosłowackiego

Browar Pilsweizer z Grybowa wprowadza na rynek nową propozycję dla piwnych smakoszy – Czechosłowackie należące do kategorii pils. Piwo właśnie trafia do dystrybucji. Jego etykieta nawiązuje do złotej ery czechosłowackiego piwa, czyli międzywojennych lat  Pierwszej Republiki Czechosłowackiej (1918 – 1938).

 Czechosłowackie trafi do sklepów i hurtowni w całym kraju w najbliższych tygodniach. Jest to jasne piwo dolnej fermentacji, typu pils, nawiązujące smakiem do „kultowego” piwa Pilsner Urquell, które było pierwszym masowo produkowanym piwem tzw. dolnej fermentacji (fermentowane w niskich temperaturach) na świecie i powstawało w miejskim browarze w Pilznie założonym w 1842 r. To właśnie od nazwy tej miejscowości wzięła nazwę cała katergoria piw typu pils.

Pilsner Urquell, jako największa czeska klasyka, jest tu dla nas pewną inspiracją, natomiast  zależało nam na stworzeniu piwa podobnego w aromacie i goryczce, ale nieco mocniejszego, takiego, które w smaku będzie gdzieś pomiędzy Pilsner Urquell i Budweiser Budvar mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu oraz współwłaściciel Browaru Pilsweizer Jestem Słowakiem, mój ojciec  prezes browaru Pilsweizer – jest Czechem. W naturalny sposób mamy sentyment do czasów, gdy kraje te były połączone, a piwo czechosłowackie było niemal synonimem piwa najlepszego na świecie. Od dawna też zauważam, że gdy rozmawiamy z Polakami o piwie, prędzej czy później rozmowa schodzi  na temat piw czeskich i słowackich, które cieszą się w Polsce dużą estymą. Większość Polaków ma jakieś swoje ulubione piwa z tych krajów i docenia bogate tradycje czechosłowackiego browarnictwa. Z tych wszystkich obserwacji narodził się, zrealizowany właśnie, pomysł na piwo Czechosłowackie – dodaje Chovanec.

Jak przystało na piwo o marce Czechosłowackie, powstaje ono ze słowackiego słodu pilzneńskiego i czeskiego chmielu  Żatecky Polorany Ćervenak.Etykieta-FRONT-Czechoslowackie

Etykieta nawiązuje kolorystyką i motywami do międzywojennych lat Pierwszej Republiki Czechosłowackiej (1918-1938), złotej ery czechosłowackiego browarnictwa, w której piwa czechosłowackie biły rekordy popularności na świecie.

Zawartość ekstraktu piwa Czechosłowackiego to 12°Blg, alkohol objętościowo do 5,2%, sugerowana cena detaliczna nowego piwa wyniesie ok. 4,70 zł.

Piwo Czechosłowackie trafia właśnie do dystrybucji ogólnopolskiej. Browar Pilsweizer współpracuje z hurtowniami, sklepami i pubami w całej Polsce.

Czechosłowackie to druga nowość z Browaru Pilsweizer trafiająca na rynek krajowy w 2016 roku. Wcześniej do ogólnopolskiej dystrybucji trafiło piwo Andy’s ESB, pierwsze piwo górnej fermentacji produkowane w browarze. Pilsweizer  regularnie wprowadza nowości na polski rynek. W 2015 r. były to m.in.: Femme Fatale (piwo dolnej fermentacji z kawowym smakiem) oraz seria jasnych piw lokalnych, dedykowanych poszczególnym miejscowościom górskim: Zakopiańczyk, Piwniczańskie, Sądeckie i Zakopiańczyk Miód Malina.

Browar Pilsweizer jest bezpośrednim kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej obok Grybowa browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka. Jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu.

piwo_CZECHOSŁOWACKIE_zdjecie_nr_1

You may also like...