Palone reaktywacja – czy będzie tak dobre jak kiedyś ?

PALONE Z BROWARU OKOCIM – ESENCJONALNY SMAK CZTERECH GATUNKÓW SŁODÓWpalone_ciemne-lager

W grudniu do całorocznej linii piw specjalnych pod marką Browaru Okocim dołączył nowy wariant – Palone. To ciemne, szlachetne piwo swoją głęboką barwę i wytrawny smak zawdzięcza czterem gatunkom słodów,
a w szczególności palonemu słodowi pilzneńskiemu. Palone należy do gatunku ciemnych lagerów, których popularność ostatnio dynamicznie rośnie.

Palone z Browaru Okocim to ciemne piwo dolnej fermentacji, warzone
z czterech gatunków słodów: jasnego, monachijskiego, karmelowego
i palonego pilzneńskiego. Ten ostatni nadaje mu głęboką, ciemną barwę
i dobrze wyczuwalne karmelowo-kawowe nuty, dzięki którym trunek nabiera delikatnej słodyczy, przełamanej goryczką na finiszu. Jednocześnie, w odróżnieniu od innych piw tego gatunku, Palone jest łagodne i pozbawione dominującej goryczki. Z uwagi na swoją esencjonalność i bogactwo smaku stanowi idealne dopełnienie dań  z dziczyzny i czerwonego mięsa. Wytrawny charakter piwa Palonego  i wyraźne kawowe nuty pasować będą  do deserów na bazie czekolady.

Aby w pełni docenić jego smak, Palone należy podawać w temperaturze
8-12˚C. Ciemna, szlachetna barwa najlepiej prezentować się będzie
w smukłej, rozszerzanej ku górze szklance, zwanej tulipanem. Gęsta, wysoka piana zwieńczy jej szczyt, podkreślając doznania smakowe.

Palone uzupełnia całoroczną linię piwnych specjalności Browaru Okocim. Segment ciemnych specjalności rośnie o 15% rok do roku i jest obecnie jednym
z największych segmentów wśród piw rzemieślniczych.

 – Nowy wariant wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy  coraz częściej sięgają po piwne specjalności. Oczekują odmiany, poszerzenia doznań smakowych. Poszukują oryginalnego i autentycznego smaku. Uzupełniamy tym samym  portfel piwnych specjalności pod markę Browaru Okocim, które są w naszej stałej ofercie mówi Maciej Banaszkiewicz, menedżer marki.

Oprócz piwa Palonego w ofercie pod marką Browaru Okocim znajdują się  również następujące piwne specjalności:

– Pszeniczne – aromatyczne, niefiltrowane, naturalnie mętne piwo górnej fermentacji, warzone na bazie słodu pszenicznego o aksamitnym, słodowym lekko owocowym smaku. Zawartość alkoholu 5% obj., ekstrakt 12% wag. Pasuje do delikatnych potraw, takich jak sałatki, drób, ryby, owoce morza czy    wędzone sery.

– Porter – to piwo ciemne, pasteryzowane o mocno dojrzałym szlachetnym smaku, zawartości alkoholu 8,9% obj. oraz ekstrakcie 22% wag. Swój wyrazisty aromat zawdzięcza kombinacji słodów. Jest piwem dolnej fermentacji, o dłuższym okresie leżakowania, dzięki czemu nabiera głębokiego aromatu. Komponuje się z czerwonym mięsem, dojrzewającymi serami, a także gorzką czekoladą.

– Niepasteryzowane – piwo jasne pełne, niepasteryzowane, o zawartości alkoholu 5,5% obj. oraz ekstrakcie 11,5% wag. Swój wyrazisty, świeży smak zawdzięcza czterem odmianom chmielu. Piwo dolnej fermentacji, lekkie  i aromatyczne, wspaniale przełamie ostrość pikantnych potraw.

Piwo Palone z Browaru Okocim zawiera 5,3% obj. alkoholu i 12,7% wag. ekstraktu. Jest dostępne w zwrotnych butelkach o pojemnościach 0,5 l. Cena sugerowana przez producenta to 3,99 zł brutto. Cena nie uwzględnia kaucji za butelkę.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *