Ninkasi – N°10.A

Ninkasi-–-N°10.AData przydatności: 09.04.2015.

Cena: 6,80 zł.
Pojemność: 0,5 l.
Producent: Browar kontraktowy Ninkasi w Browarze Astravi, Birże (Litwa).
Nazwa: N°10.A.
Styl: American Pale Ale.
Alkohol: 5,5 % obj.
Ekstrakt: 14,6 % wag.
Skład: woda, słód (jasny, monachijski, Caramunich III, pszeniczny), chmiel (Simcoe, Cascade, Centennial), drożdże Safale US-05.
Filtracja: nie.
Pasteryzacja: tak.
Refermentacja: nie.

IBU – 45.

Barwa i piana: barwa pomarańczowa (głęboka) w kierunku miedzi, zgaszona. Piana lekko zabarwiona (ecru), drobno pęcherzykowa, umiarkowanie obfita i podobnie trwała.  [7/9]

Aromat: dominuje słodycz, karmel, cukier (lukier?) oraz nuty maślane, co oznacza diacetyl. W tle landrynki, zioła, przejrzałe owoce, lekkie utlenienie i nuta alkoholowa. Gdzie są amerykańskie chmiele?  [5/12]

Smak: ponownie na początku słodycz i nuty słodowe (karmel, biszkopt, zboże, tosty) wraz chmielową kontrą.  [12/17]

Goryczka i odczucie w ustach: umiarkowana goryczka, lekko drażniąca i raczej krótka. Średnia (może trochę powyżej) pełnia, niskie wysycenie, nieco śliskie odczucie w ustach z lekko alkoholowym i słodowym (ciastkowym) finiszem.  [8/12]

Cena / jakość (poza punktacją główną): 2/5

Pierwsze piwo z Ninkasi uwarzone na Litwie (browar zrezygnował z warzenia w Koszalińskim Kowalu i przeniósł produkcję za granicę). Czy był to dobry wybór? Nie sądzę. Zacząć należy od tego, że podane na etykiecie parametry są tożsame z dolną granicą IPA, natomiast w przypadku pale ale powinny być nieco niższe.  Jeśli jednak upieramy się już w tym stylu to barwa, jak na amerykańską wersję wydaje się zbyt ciemna, a aromat… No cóż tutaj mamy więcej wad niż akcentów tożsamych z APA. Do tego słodycz i karmel ponownie są charakterystyczne dla odmian brytyjskich (od pale ale do barley wine). Pełnia także wydaje mi się nieco zbyt wysoka, jak na zamierzony styl. Jedyne co ratuje to piwo to goryczka, jednak jest ona wyraźnie ziołowa. Z tego względu N°10.A wydaje się być raczej English IPA niż APA. Zdecydowanie do poprawy i przerobienia oznaczeń na etykiecie na 14.A

Ocena: 32/50

T.Sz.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *